AKKA
SUCH, NOUCH, DKUCH, Nordisk Champion
Hayawani Akka Finyana 15 sept 2012 - 4 dec 2023
Akka betyder kvinna (eller kärring) på finska. Men... det kan ju också vara Akka, ledargåsen i Nils Holgersson underbara resa.
Namnet fick Akka för att min man Per drömde om en RR-valp som hette Akka. Då beslöt han att en av Catharinas valpar skulle bli min födelsedagspresent! Vilken lycka!
Akka är en mild och följsam tjej. Vi skrattar gott för att Akka är den som signalerar och puffar på Sihiri -"Kolla där! Nu kan du ta hand om det!"
Hon är väldigt behaglig att ha och göra med, skulle aldrig dra i koppel eller sticka på egna äventyr i skogen. Hon har inget jaktintresse vilket är ganska skönt. Akka kallas också för Akka-bakka, Lillan och ett tag för Långstrumpa för att benen växte så fort på henne eller Florence Nightingale för att hon är så vårdande (slickar och putsar på de andra hundarna).
Hon är oerhört lättlärd och fungerar med alla hundar.
Till utseendet är Sihiri och Akka lite olika men var och en är väldigt vacker tycker matte. Akka är väldigt feminin och graciös. Pälsen har en fantastisk djup färg och är skönt sammetslen.
Utseendemässigt har Akka tagit tid på sig att bli färdigutvecklad. Hon har varit en riktigt ranglig tonåring och det är först nu vid 2 -2,5 år som hon börjat "blomma ut". Trots detta har hon många fina placeringar på utställning.
År 2013 blev hon trots sin unga ålder nr 26 av 76 meriterade tikar på Guldhundslistan - Sveriges topplacerade RR utställningshundar. Hon har placeringar som Bästa tik-2 med Cert. På Världsutställningen i Helsingfors 2014 blev hon 4:a i sin klass som var väldigt stor. 2014 vann hon öppenklassen och slutade som Bästa Tik-3 på Nordisk Vinnarutställning i Oslo.
2015 på Ridgebackspecialen i Oslo blev hon Bästa Tik och fick norskt Cert i tuff konkurrens. På Nordisk Vinnarutställning i Stockholm i dec 2015 blev hon 4:e Bästa Tik (91 deltagande hundar) och sen har det blivit ännu mer framgångar. 2017 har hon hunnit med championat i Danmark och då blev hon även Nordisk Champion. Så nu är hon Svensk, Norsk, Dansk och Nordisk Champion.
Akkas utställningsmeriter och hennes släkt och stamtavla
Akka IDS Herning 4 nov 2017
                                   På bilden ovan Akka 11 år
Höfter A/A  -  Hips excellent

Armbågar ED 0/0 - Elbows ED 0/0  
DM fri  - DM free by parentage
JME - JME clear
EOAD - clear - EOAD clear
Fulltandad med korrekt saxbett
Full dentition with correct scissors bite
Akka är 66,5 cm hög och väger 36 kg
Facebook klipp där Akka vårdar Sihiri
Akka Danish and Nordic Champion
Mer om Akka