Jägarförbundets mentaltest av Sihiri vid 15 månaders ålder och Akka vid 12 månaders ålder dvs båda hundarna är mycket unga och ännu inte färdigutvecklade.
Så unga hundar har ännu inte utvecklat sin skärpa och dådkraft. Testledare Barbro Börjesson och PO Eriksson
Min figur visar graden av aktivitet som vid MH-beskrivning. Ju längre ut ju högre aktivitet. Mörkare blå fält=högre koefficient (viktigare egenskap). Det vita fältet i bakgrunden motsvarar mina helt egna önskade egenskaper hos en vuxen hund.
OBS! skottfasthet motsvarar 5 resp 6 poäng.
MENTALTEST
Film Sihiris mentaltest
Film Sihiris MH
Cheenas MTprotokoll
Utförlig beskrivning med bilder hur en Mentaltest går till
PO Erikssons (beskrivarens) ord om Akka efter mentaltesten
"Det här är mycket unga hundar, 12 månader och som inte är fullt utvecklade psykiskt ännu. I sista perioden i utvecklingen kommer aggression och lusten att försvara sig vid ca 2-2½ års ålder. Sen är det olika ibland, redan här kan det finnas, men det ligger i slutfasen av utvecklingen.
Nu såg vi Akka här, en jättetrevlig tik. Du har ett väldigt bra samarbete med henne och hon litar till 100% på dig. Hon är öppen och tillgänglig, hon har alltså nytta av att hon tycker om människor. Vi såg inte så mycket jaktlust, obetydlig, alltså att springa efter ett byte. Hon kunde sprungit ut och sedan tvekat, nu var det inte så. Hon har lite kamplust, men hon vill gärna bjuda in själv när hon får tillfälle. Vi såg det när hon avreagerade vid trumgubben och när jag lekte med henne. Så det finns lite där som kan utvecklas i framtiden men det hamnar på liten. Hon är livlig och startsnabb, vill kolla vad det är när det gäller temperamentet. Obetydlig skärpa, obetydligt försvar. Det finns lite enstaka på spökena, och lite på trumgubben.  Det är precis som det kommer lite sådär, oj, sen är hon inte riktigt bekväm i det. Det är något som inte är riktigt utvecklat än. Vek, hon lär sig väldigt fort. Mig tog hon till sig, att jag var en tillgång redan vid starten, och sedan tyckte hon att jag var bra. Magnus blev också det (figurant, trumgubben).
Figurskogen fixade hon också väldigt fint så därför är hon är inte så feg utan hon är liten och kräver hjälp utav dig när hon tycker det är läskigt. Sen har hon väldigt bra nerver. Det är nog där du känner det hennes coola uppförande, att hon kan koppla av. Hon har inte stressat upp sig någon gång kan jag säga fast att hon varit påverkad och allt -att kan vi gå härifrån. Sen löser hon upp det när du tar initiativ – kom här nu – så gör hon det. Vi har satt henne mitt emellan här (relativt nervfast/nervfast), hon kan säkert landa på nervfast med den hantering som ni har nu. Det är bara att fortsätta. Mycket god koncentration, hon koncentrerar sig väldigt bra och har snabba avreaktioner. Alltså avreaktionen är när hon kommer fram och där –  mäter man och jaha då är det klart! Så hon är snabb i sina avreaktioner. Lite, lite tid var det på overallen, lite, lite grand, men det var det enda stället. Och reaktion som försvinner på skotten. Så uppfödaren blev väldigt glad."
Film från Akkas mentaltest
Mentaltest Sihiri, 15 mån och Akka 12 mån.
Sihiris mentaltest motsvarar gröna fält
Akkas mentaltest motsvarar orange fält
Randiga fält = när båda har samma värde/reaktion.
Below, the mentaltest in English.Please click on it.
BPH -  BETEENDE OCH PERSONLIGHETS BESKRIVNING HUND
BPH - Sihiri, FP främmande person, NP närmande person
BPH - Akka, FP främmande person, NP närmande person